tirsdag 9. februar 2010

Hypotyreose

Dette innlegget drar sitt innhold fra NHI (Norsk Helseinformatikk) sine sider. Mine tanker, tilleggskommentarer og meninger vil være i kursiv.

Hypotyreose er en tilstand med nedsatt stoffskifte som følge av nedsatt utskillelse og mengde i blod av stoffskiftehormonene fra skjoldbruskkjertelen. På folkemunne heter tilstanden lavt stoffskifte.

I tidlig fase kan hypotyreose være nesten uten symptomer, og utviklingen kan være langsom og nesten umerkelig, noe den var for meg. Etter hvert blir imidlertid symptomene tydeligere. Symptomene kommer fra ulige organer i kroppen, og sykdommen presenterer seg derfor med betydelig mangfold av ulike symptomer.

Vanskelig å finne bilder av meg fra den tiden, men dette var et vanligere syn enn man skulle tro. (akkurat her fra TG 08, forklarende setting..)

Påvirkning av de mentale funksjoner kan gi depresjon, tiltaksløshet, hukommelsessvikt, demens, treghet og økt søvnbehov. Av disse merket jeg de som er uthevet med fet skrift. Symptomer fra muskler og skjelett kan være muskelsmerter, leddsmerter, hovne ledd. Huden kan bli tørr og kjølig, neglene sprø og tynne, det kan opptre flekkvist pigmenttap i huden. Fra nervesystemet kan forandringene føre til sykdom i nerver, trykk på nerver, prikkinger i huden og svimmelhet. I øre- og halsområdet kan det oppstå stemmeforandringer, heshet, svimmelhet og øresus. Nedsatt stoffskifte i fordøyelseskanalen kan gi appetittløshet og forstoppelse. I blodet kan det oppstå lav blodprosent og endret blodplatefunksjon med tregere blodlevring. Jeg har ikke vært testet for det sistnevnte, så skal ikke si noe om jeg har hatt det eller ikke.Likevel kan du se jeg har erfart mange av symptomene, men da det er så mange av dem som også kan komme til syne kun via latskap, var det lett for meg - som for alle andre - og tro at det var den faktiske årsaken til mine tilfeller.

Fullt utviklet preges sykdomsbildet av tiltaksløshet, treghet i bevegelser, manglende toleranse for kulde, muskelsmerter, leddsmerter, økt søvnbehov, vektøkning, forstoppelse, svimmelhet, prikkinger i huden, håravfall og uklar stemme. I mitt tilfelle tror jeg alt dette bortsett fra dette med kulda, forstoppelse, håravfall og uklar stemme gjorde seg gjeldende. Var ganske kjipt.

Den samlede forekomsten av hypotyreose i befolkningen er 1%. Høyere forekomst jo eldre man blir, og størst andel av de som utvikler tilstanden er kvinner. Under 0,9% er menn.










Vanligvis skyldes hypotyreose svikt i skjoldkjertelen. De vanligste årsakene er betennelse i selve kjertelen, behandling av den motsatte tilstand (høyt stoffskifte), operasjon osg lignende. Jeg har ikke vært utsatt for noe av det de påstår er årsakene til utvikling av sykdommen, men har blitt fortalt at dette er en sykdom som sammen med så mange andre har stor fare for å "gro på en". Altså at livsstilen er den avgjørende faktor.

Symptomene git mistanken om sykdommen, og legen kan undersøke pasienten nærmere og finne bekreftende tilfeller av f. eks. tørr hud, sprø negler, hevelser rundt øynene, sakte hjerterytme, trege reflekser, tregt bevegelsesmønster etc. Ved mistanke tas da en blodprøve som bekrefter diagnosen.

Hormonprøver viser at hyposysens stimulerende hormon (TSH) er forhøyet, og stoffskiftehormon (FT4) er for lavt. Hos mange påvises også såkalte antistoffer (anto-TPO).

Behandlingen består i å erstatte mangelen på tyroksin fra skjoldkjertelen med tyroksin i tablettform (Levaxin). Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet, og derved fjerne symptomene og forhindre komplikasjoner av sykdommen. Dosen justeres ut fra effekten på symptomer og resultatene fra nye hormonprøver. Jeg lurte på hvorfor det ikke bare gikk an å reparere skjoldbruskkjertelen - men det insisterte legen min på at ikke gikk. Han sa i samme samtale at de aller aller fleste har sykdommen resten av livet, men at verdiene kan resultere i noe varierende doser. Mange opplever en knapp endring, individuelt om dette er til det bedre eller værre. Men hans erfaringer tilsa at han forventet at jeg kom til å måtte ta medisiner resten av livet.

Her er Levaxin, som legen sier jeg må ta hver dag, resten av livet.

Kontroll og oppfølging er til og begynne med en gang i kvartalet, og etter stabilisert tilstand - en gang i året. Da måles hormonverdiene ved en blodprøve som tas før dagens dose med Levaxin.

Prognosen ved behandling (daglig inntak av tyroksin i tablettform) er god, og leveutsiktene er de samme som for friske personer.

De fleste former for hypotyreose er livslange tilstander. Hypotyreose kan være forbigående ved betennelse i skjoldbruskkjertelen og for kvinner etter fødselen.

I noen tilfeller overses diagnosen, eller behandlingen neglisjeres. Det kan føre til alvorlig hypotyreose som i en stress-situasjon kan utvikle seg til den livstruende tilstanden myksødemkoma. Selv ble jeg lagt inn på sykehuset etter en hendelse på folkehøgskolen, da jeg akutte smerter i muskler og ledd og disse ikke forsvant. Jeg ble liggende på sykehuset, satt på drypp, og allskens eksperter prøvde å finne ut hva det feilte meg. Det eneste de visste, som jeg informerte om var at jeg hadde hypotyreose. Dette gjorde at en del av dem fryktet myksødemkoma - og ble virkelig preget av situasjonen. Dette sikkert fordi det er oppmot 30%+ dødelighetsrate ved myksødemkoma. Heldigvis viste det seg å "bare" være brysthinnebetennelse - noe som forsåvidt ikke er særlig digg det heller.

2 kommentarer:

  1. Tenk om ingen hadde trodd på deg a.. Mener, du skrev at moren din sendte bekymringsmelding til skolen, men at de trodde du bare var giddaløs.. Tenk om ikke moren din forstod at det faktisk var noe galt?!

    SvarSlett
  2. Skjønte DU at det var noe galt? Eller trodde også du at du egentlig bare var lat?

    SvarSlett